Największą zmorą i zagrożenie dla czajnika elektrycznego jest gromadzący się w nim kamień. Powstaje on w wyniku podgrzewania i odparowywania twardej wody. Należy go usuwać, ponieważ wpływa negatywnie na smak napojów, a w dodatku zwiększa zużycie prądu przez grzałkę. Kamień powoduje również miejscowe przegrzanie albo niedogrzanie metalowych elementów czajnika, co może go zniszczyć. Istnieje kilka sposób, które w szybki sposób pomogą usunąć szkodzący kamień. Oto one.
Coca Cola i soda
Niektórzy fani Cola Coli złapią się za głowę gdy usłyszą, iż właśnie ten napój jest pomocny w walce z kamieniem. To prawda. Wlewając szklankę Coca Coli należy dosypać do niej łyżkę sody oczyszczonej. Tę mieszankę należy zagotować w czajniku. Po kamieniu nie powinno być ani śladu.
Ocet ma praktycznie każda Pani domu. Należy więc rozcieńczyć go z wodą, w proporcji 1:1, po czym wlać do czajnika. Po zagotowaniu powinnyśmy odczekać aż płyn ostygnie. Po wylaniu wystarczy pozostawić pokrywkę otwartą przez pół godziny aby w pełni pozbyć się uciążliwego zapachu.
Zapobieganie
Zamiast zwalczać powstały już kamień, możemy również działać zapobiegawczo. W tym celu należy włożyć do czajnika metalową kulkę. Dzięki niej kamień będzie trzymał się z daleka od dna, ścianek i grzałki. Czajniki ze stali nierdzewnej nabiorą blasku jeśli wypolerujemy je błyszczącą stroną folii aluminiowej. Z kolei aby zapobiec powstawaniu rdzy na czajniku, należy natrzeć go mieszanką terpentyny i wosku (1:1), a następnie wytrzeć do sucha.
Jeśli jednak kamień zniszczył kompletnie nasz czajnik, warto rozejrzeć się za nowym. Przed zakupem warto zapoznać się z parametrami technicznymi czajników, aby dokonać możliwie najlepszego wyboru.