Trwałe, w odpowiednim rozmiarze i kształcie sprawdzi się w każdej kuchni, w której się gotuje. Naczynie do zapiekania, bo o nim mowa, to naczynie kuchenne, które pomoże nam przygotować smaczne danie dla całej rodziny. Sprawdźmy, jakie naczynie wybrać, by sprawdziło się w naszej kuchni i służyło nam latami…
Forma ceramiczna do zapiekania to forma uniwersalna
Można w niej nie tylko upiec potrawę, ale i podgrzać, a nawet podać na stół bez przekładania potrawy do innego naczynia. Materiał przyjazny dla środowiska, a przy tym równomiernie rozprowadzający ciepło. Jeśli dodamy do tego wyszukane zdobienia i całą paletę kolorów to wyjdzie nam naczynie do zapiekania prawie idealne. Prawie, bo niefortunny upadek może oznaczać wymianę naczynia na nowe.
Stłuc może się również naczynie szklane. Poza tym ma same zalety. Widzimy potrawę, a szkło jest przyjazne dla środowiska. Żaroodporne naczynie ze szkła sprawdzi się nie tylko w piekarniku, ale i w mikrofali. I co ważne, można je myć w zmywarce.
A garnek rzymski?
Naczynie do zapiekania idealne dla osób, które ograniczają użycie tłuszczów. Dlaczego? Pieczemy w nim bez tłuszczu, a główną rolę pełni woda, a właściwie para wodna. Garnek na kwadrans prze użyciem moczymy w wodzie, a że ścianki takiego naczynia są porowate, łatwo tę wodę przyjmują. Podczas pieczenia uwalniana jest para wodna. Garnek rzymski nie jest drogi. Cena uzależniona jest od wielkości naczynia i producenta. Garnek o pojemności trzech litrów kupimy już za 50 zł.
W czym jeszcze upiec potrawę? W garnku ceramicznym z pokrywą, w formie typu non stick, w naczyniu żeliwnym… Ważne, by odpowiedzieć sobie na pytania: co najczęściej będziemy piec, ile i jak często. No i oczywiście, ile mamy jeszcze miejsca w kuchennej szafce…
Zobacz więcej na: elitelook.pl