Tutaj jesteś

Czarne złoto – jak podawać i jeść kawior?

9 maja 2021 Poradnik jak podawać i jeść kawior


Kawior nie bez powodu nazywany jest czarnym złotem. Symbolizuje bogactwo i luksus. Osiąga też astronomiczne ceny – 125g może kosztować kilkaset euro. Właśnie z tego powodu, i aby wykorzystać w pełni potencjał tego przysmaku, nikt nie chce popełniać błędów przy jego podawaniu i spożyciu.
Są rzeczy, których absolutnie należy unikać, jeśli delektowanie się kawiorem ma być czymś wyjątkowym. Uważaj, aby nie popełnić faux pas, serwując kawior znajomym i krewnym.
Czego w takim razie należy unikać i jak podawać i jeść kawior?

Kawior nie lubi metalu

Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednią łyżeczkę do nakładania kawioru.
Wbrew przekonaniu wielu osób, pod żadnym pozorem nie wolno używać srebrnych lub metalowych sztućców do kawioru. Te materiały mają negatywny wpływ na smak i aromat. Zamiast czystego smaku kawioru, można poczuć metaliczną nutę.
Najodpowiedniejsza jest łyżeczka z masy perłowej lub złota, która nie tylko wygląda elegancko, ale też nie zmienia smaku kawioru.
Jeśli jednak nie posiadasz łyżeczki z masy perłowej ani złotej, możesz również użyć łyżeczki drewnianej, plastikowej lub z kości słoniowej. Chociaż są mniej eleganckie, również nie zmieniają smaku.
W miarę możliwości, jedząc kawior należy unikać ostrych przedmiotów, takich jak noże lub widelce. W efekcie może się zdarzyć, że delikatna skórka ikry popęka, co zmieni jej konsystencję.
Dopuszczenie do kontaktu z kawiorem ostrych przedmiotów jest uważane za rażące zaniedbanie.

Jak najlepiej przechowywać kawior?

Kawior powinien mieć odpowiednią temperaturę, w przeciwnym razie straci on wygląd, smak i aromat. Optymalna temperatura przechowywania to od -2 ° C do + 2 ° C i nigdy nie może spaść poniżej -4 ° C, ponieważ wpłynie to niekorzystnie na konsystencję produktu.
Wskazane jest również, aby nie narażać kawioru na nadmierne wahania temperatury. Najlepiej umieścić puszkę bezpośrednio nad lub pod półką zamrażalnika w lodówce, w jej tylnej części. W takich warunkach kawior można przechowywać do 10 tygodni.

Jeśli produkt ma być jedzony, zaleca się wyjąć puszkę z lodówki na 30-60 minut przed spożyciem i otworzyć ją chwilę przed podaniem.
Zawartość puszki należy przełożyć do pojemnika umieszczonego w lodzie. Ewentualnie, można puszkę włożyć do lodu, choć to nie jest eleganckie.
Na rynku istnieją specjalnie zaprojektowane naczynia do serwowania kawioru. Składają się z dwóch połączonych misek. Jedna jest wypełniona lodem, a nad nią znajduje się druga na kawior.

Z czym można podawać kawior?

Należy wybierać dodatki o niezbyt intensywnym smaku. Cebula, czosnek lub cytryna będą całkowicie nie na miejscu.
Typowym i klasycznym dodatkiem są rosyjskie bliny. Są to cienkie naleśniki z mąki pszennej lub gryczanej. Można do nich dodać również cremé fraîche.

Innym wariantem jest podawanie kawioru z ziemniakami. Odpowiednie są również tosty z masłem, placki ziemniaczane, jajka lub bułka.
Ostatecznie kreatywność nie ma granic, ale należy kierować się zdrowym rozsądkiem i nie stosować dodatków, które niwelują smak kawioru.

Jak jeść kawior bez dodatków?

Prawdziwi koneserzy wolą spożywać sam kawior, bez żadnych dodatków. Uważają, że tylko w taki sposób można poczuć jego prawdziwy, niepowtarzalny smak.
Aby cieszyć się w pełni smakiem, kawior można spożyć bezpośrednio z puszki przy użyciu odpowiednich sztućców. Inną metodą jest umieszczenie niewielkiej porcji na grzbiecie dłoni i zjedzenie. To ponoć pozwala ocenić jakość kawioru, a ciepło dłoni rozgrzewa kawior, co korzystnie wpływa na jego aromat.
Oczywiście zawsze należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie umyć ręce i bardzo dokładnie spłukać mydło.

Smakosze mówią, że pierwsza łyżka kawioru smakuje zupełnie inaczej niż kolejne, ponieważ kubki smakowe na języku muszą się do niego przyzwyczaić.

Jakie napoje pasują do kawioru?

Zimny szampan i lodowata wódka najlepiej pasują do kawioru. Nie jest to sztywna zasada, tylko zalecenie, bo gusta są różne. Jednak uważa się, że te trunki idealnie podkreślają jego smak.
Zdecydowanie należy unikać bardzo kwaśnych lub bardzo słodkich napojów, takich jak soki i koktajle. Lepiej zastąpić je wodą mineralną, która w żaden sposób nie wpłynie na smak kawioru.

Najważniejsze jest towarzystwo i otoczenie

Ogromne znaczenie ma również atmosfera i towarzystwo. Spożywanie kawioru wymaga czasu i cierpliwości. Łapczywe jedzenie może być źle odebrane.
Spożywając tak luksusowy i cenny produkt warto się nim delektować i cieszyć smakiem. W końcu niecodziennie mamy okazję, aby jeść czarne złoto.

Stal-Gate

Redakcja domowepiekno.pl

Nasi redaktorzy na portalu Domowe Piękno to zespół ekspertów z pasją do domowego porządku i aranżacji wnętrz. Każdy z naszych redaktorów ma bogate doświadczenie w dziedzinie domu i sprzątania, co pozwala nam dostarczać praktyczne i pomocne treści dla naszych czytelników.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?