jak udekorować stół wielkanocny

W czasie Wielkanocy stół jest centralnym miejscem spotkań i rozmów w rodzinnym gronie. Odpowiednie  przystrojenie go, zaaranżowanie, a także zastawienie tradycyjnymi potrawami z pewnością przyczyni się do tego, aby nadać mu uroczysty charakter.

Trendy kontra tradycja? – niekoniecznie

Najczęściej pojawiającym się trendem w dekoratorstwie na ten okres jest oczywiście nawiązanie do tradycji. Tuż za nim pojawia się tendencja współgrająca z ta pierwszą – styl ekologiczny wykorzystujący elementy oferowane przez naturę (kwiaty i inne wiosenne rośliny, rzeżuchę, naturalne tkaniny itp.). Pokusić warto się też o większą kreatywność i zastosować dekoracje w stylu tzw. bajkowej Wielkanocy. Doskonale sprawdzi się tu połączenie tradycyjnego wzornictwa z niebanalną kolorystyką i dodatkami.

Barwy i dekoracje wielkanocne

Dekorowanie stołu należy zacząć od wyboru obrusu. Może być jednobarwny lub wzbogacony kolorowymi wielkanocnymi motywami takimi jak bazie albo pisanki. Do niego warto dobrać bieżnik, tekstylne podkładki pod talerze i serwetki. Na tę uroczystość należy wybrać odświętną zastawę w białym kolorze, a do niej dodać detale w postaci koszyczków na chleb, klamerek do serwetek oraz świeczników. Wiosennego charakteru nadadzą kwiaty w wazonie, młode gałązki wierzby, bazie, wianki, rzeżucha włożona do ozdobnej osłonki. Efektu dopełnią kolorowe pisanki, figurki baranków, zajączków lub kurczaczków. Najlepiej wybrać oczywiście tylko kilka dodatków. W innym razie łatwo będzie uzyskać efekt przeładowania, a na stole z pewnością nie zmieszczą się wszystkie świąteczne smakołyki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here