W diecie każdego z nas nie może zabraknąć warzyw i owoców. Co jednak zrobić, jak przechowywać ich różne rodzaje, aby jak najdłużej były świeże? Okazuje się bowiem, że nie zawsze przechowywanie w lodówce jest najkorzystniejszym rozwiązaniem.

Nie wszystko w lodówce

W lodówce źle będą się czuły ogórki, pomidory, cukinia, ziemniaki i cebula, ponieważ niska temperatura powoduje, że szybciej ulegną zepsuciu. Z kolei takie owoce jak jabłka i gruszki można śmiało trzymać zarówno w lodówce, jak i poza nią, najlepiej wówczas w wiklinowym koszyku. Jeśli już wkładamy owoce i warzywa do lodówki, układajmy je w osobnych dolnych szufladach, na papierowym ręczniku, który pochłonie nadmiar wody czy soku. Obok siebie nie powinny leżeć warzywa zielone, takie jak sałata czy brokuły oraz warzywa wydzielające etylen – papryka czy jabłka. Pod wpływem etylenu warzywa zielone szybciej zżółkną i psują się. Z pewnością ani warzywa, ani owoce nie powinny być przechowywane w workach foliowych, które ograniczają dostęp powietrza.

Niska temperatura

Niską temperaturę, a zatem również lodówkę lubią takie warzywa, jak kapusta, por czy brukselka. Kapustę w temperaturze około 2 stopni Celsjusza można przechowywać nawet miesiąc, pamiętając aby przed włożeniem jej do lodówki usunąć wszystkie uszkodzone liście. Pory oczyszczamy, osuszamy i umieszczamy w dolnej szufladzie lodówki, gdzie mogą przetrwać nawet miesiąc. Natomiast brukselka najlepiej przechowa się w lodówce w plastikowym pudełku z przykrywką, gdzie w taki sposób przeleżeć może tydzień. W lodówce przechowamy także świeży koperek czy natkę pietruszki. Myjemy je dokładni i suszymy, siekamy, a następnie wkładamy do szklanego słoiczka i szczelnie zakręcamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here