Kawior należy do produktów dość rzadko pojawiających się na naszych stołach. Wynika to z jego stosunkowo wysokiej ceny, ale też z jego nieobecności w polskiej tradycji kulinarnej czy po prostu z braku wiedzy na temat tego, jak go podawać. Jeśli więc Wasze obawy dotyczące kawioru dotyczą ostatniej kwestii, w poniższym tekście postanowię się je rozwiać poprzez próbę odpowiedzi na pytanie: jak jeść kawior?

Podawanie kawioru

Jedna z propozycji podawania kawioru mówi, by robić to w szklanych misach. Każda osoba nakłada sobie na talerz odpowiednią porcję za pomocą łyżeczki. Przed jedzeniem (używamy do niego widelca) skrapiamy kawior sokiem z cytryny, po czym zagryzamy go pieczywem posmarowanym masłem. Inny pomysł to nałożenie kawioru włożonego do miseczki wprost na pieczywo. Co jednak ważne, produktu nie rozsmarowujemy na chlebie czy bułce, bo wtedy wygląda on dość nieestetycznie.

Kawior w jajku

Bardziej oryginalny sposób to podawanie kawioru w ugotowanym jajku. Obrane jajo kroimy na dwie części, po czym wyjmujemy z nich żółtko. W powstałą dzięki temu przestrzeń wkładamy kawior. Trzeba przy tym pamiętać, że najpierw widelcem wyjadamy sam kawior, a dopiero później zjadamy białko jaja. Z kawiorem można też zrobić oryginalną sałatkę. Używamy do niej jaj ugotowanych na twardo, cebuli i szczypioru. Każdy z tych produktów kroimy na drobne kawałki, po czym łączymy je z kawiorem.

Powszechnie uznaje się również, że do kawioru idealnie pasuje szampan. Warto o tym pamiętać i serwować go właśnie w takim, a nie innym komplecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here