jak czyścić kuchenkę

Większości z nas nie wyobraża sobie już życia bez kuchenki mikrofalowej. W końcu któż nie lubi domowego popcornu, pysznego hot-doga na śniadanie czy szybko odgrzanego obiadu po ciężkim dniu. Niestety, coraz częściej widok brudnej, nieprzyjemnie pachnącej oraz lepiącej się mikrofali odstrasza nas od przygotowywania przy jej pomocy posiłków. A wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, aby nasza kuchenka wyglądała jak nowa.

Częste mycie

Przy czyszczeniu mikrofalówki ważna jest zasada – im częściej tym lepiej. Nie oznacza to, że musicie ją szorować codziennie. Wystarczy tylko po każdym użyciu sprawdzić, czy tłuszcz lub sos z naszego dania się nie rozprysł po urządzeniu i jeśli tak zetrzeć je zanim zaschnie. Dodatkowo raz w miesiącu przyda się wstawić do jej wnętrza miseczkę z wodą i pływającymi w niej plasterkami cytryny, po czym włączyć na podgrzewanie na ok. 4-6 min. W tym czasie wytworzy się para wodna która rozpuści brud i zaschnięte resztki będzie można znacznie łatwiej i szybciej usunąć a cytryna nada ładny, odświeżający zapach.

Naturalne produkty

Dużą zaleta tej metody jest wykorzystanie naturalnych produktów dostępnych w domu każdego z nas. Jest to szczególnie ważne, gdyż preparaty chemiczne, choć świetnie odkażą mogą pozostać w urządzeniu i następnie osiadać na przygotowanym przez nas jedzeniu. Do czyszczenia drzwiczek mikrofalówki świetnie sprawdzi się ocet z wodą zmieszany w proporcji 1:2, który nie tylko odkazi i doczyści szybki, ale i sprawi, że będą się ładnie błyszczały. Na koniec przypominamy i czyszczeniu z tłuszczu uszczelek. Dzięki temu, Wasza kuchenka nie będzie się rozszczelniać i posłuży Wam przez długie lata, a potrawy będą smakować równie dobrze jak zaraz po jej zakupie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here