Jak czyścić kryształy

W wielu domach można znaleźć pochowane w szafkach lub eksponowane w witrynkach produkty ze szkła i kryształu, które odziedziczone zostały po dziadkach czy ciociach, są już wiekowe i na wszelki wypadek ich nie używamy, bo mają da nas wartość sentymentalną. Tym czasem gdy takie szkło czy kryształ stoi bezużytecznie w szafce rodowe szkło i kryształ traci blask, zachodzi też często nalotem, zatem trzeba je odpowiednio pielęgnować by cieszyło oko, a nie straszyło.

Szczególnie ważne jest czyszczenie kryształów, bo tylko w taki sposób możemy z nich wydobyć niezwykły blask szlifowanego szkła. Podstawową zasadą jest tu unikanie ostrych środków czyszczących i zmywarek. Oto kilka przydatnych wskazówek związanych z prawidłowym, skutecznym i bezpiecznym dla kryształów myciem i czyszczeniem:

Płukanie w zimnej wodzie

Kryształy można myć na wiele sposobów, jednak najczęściej myje się je w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu, a płucze w zimnej wodzie z dodatkiem octu (1/2 szklanki octu na 1l wody). Dzięki dodatkowi octu uniknie się zacieków na wyschniętych przedmiotach. Po umyciu i spłukaniu kryształy poleruje się miękką, niepylącą szmatką bawełnianą aż do uzyskania połysku. Zamiast detergentu do gorącej wody można wlać trochę amoniaku.

Czyszczenie zmatowień

Kryształy zmatowiałe można przetrzeć szmatką zmoczoną w wodzie z rozpuszczoną w niej farbką do bielizny lub też szmatką zwilżoną denaturatem. Sprawdza się również zwilżenie szmatki miałką solą z odrobina wody. Następnie należy spłukać zimną wodą lub zimną wodą z dodatkiem octu, aby nie powstały zacieki.

Usuwanie osadów

Gromadzenie osadów bardzo często dotyczy wazonów – osad zbiera się wówczas na dnie takiego naczynia, najczęściej ma on zabarwienie zielonkawe. Podobnie dzieje się z karafkami, w których zbiera się osad np. z czerwonego wina. W takich przypadkach skutecznym sposobem jest wrzucenie obierek z ziemniaków i zalanie ich wodą. Trzymamy je tam kilka godzin, a następnie wstrząsamy naczyniem i płuczemy. Można też rozprawić się z osadem nasypując na dno naczyń soli kuchennej zalanej octem. Na koniec nadzy wszystko dokładnie wypłukać.

Usuwanie mocnych zabrudzeń

Jeśli nasze kryształy mają intensywniejsza zabrudzenia, np. po czerwonym winie czy nalewce, należy zagrzać łyżkę octu winnego, łyżeczkę soli kuchennej i pokruszone skorupki jajek. Po przestudzeniu taką miksturę wlewa się do zabrudzonego naczynia i energicznie potrząsa. Po wylaniu specyfiku płuczemy naczynie pod bieżącą wodą i polerujemy. Delikatne kryształy, jak np. kieliszki czy szklaneczki należy myć w plastikowej misce, wkładając je pojedynczo. Najlepiej też ich nie wycierać – wystarczy spłukać je wodą z octem i odstawić do wysuszenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here