Ludzie chcą żyć i odżywiać się zdrowo kupują m.in. mnóstwo warzyw i owoców. Jak wiadomo są one źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Niestety to, co jest dobre dla ciała, czyli wartości odżywcze, bardzo szybko ginie. Jak to możliwe? Warzywa i owoce tracą swoje drogocenne właściwości trakcie gotowania lub złego przechowywania, np. w zbyt nasłonecznionym albo zaciemnionym miejscu. Ponadto nie wszystkie warzywa i owoce lubię niską temperaturę. Co więcej nie każde z tych produktów powinno się trzymać razem. Z kolei plastikowe woreczki? To również zły sposób na przechowywanie żywności. Co więc zrobić, aby jedzenie nie straciła smaku i zachowała swoją świeżość jak najdłużej? W czym przechowywać warzywa?

Prawidłowe przechowywanie warzyw w lodówce

Nie każde warzywo toleruje niską temperaturę. Niektóre z nich jednak nie mają nic przeciwko chłodnej temperaturze. Mowa tutaj np. o marchewce, sałacie czy kapuście. Inne zaś, jak np. ziemniaki – dużo lepiej przechowują się w temperaturze pokojowej. Co jednak zrobić, aby przechowywane w ten sposób produkty nie straciły na wyglądzie oraz jędrności? Przede wszystkim należy zrezygnować z plastikowych foliówek.

szklane pojemniki do kuchni

Warto postawić na specjalne pojemniki do przechowywania warzyw. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się tutaj szklane pojemniki do kuchni oraz plastikowe pudełka, stanowiące bardzo dobrą alternatywę. Można w nich swobodnie przechowywać surowe lub ugotowane warzywa, jednocześnie mając pewność, że nie stracą one na swojej świeżości. Dzieje się tak ponieważ oddzielone produkty nie mieszają się ze sobą, tj. jedno nie przyspiesza procesu gnicia drugiego – jest to powszechne zjawisko, dobrze znane na przykładzie trzymanych ze sobą owoców bananów i jabłek. Obecność luzem wrzuconych do lodówki jabłek przyspiesza dojrzewanie niektórych produktów.

Stawiając na pojemniki do przechowywania warzy, dodatkowo  wydłużamy termin ich przydatności do spożycia. Dlaczego tak się dzieje? Jedzenie nie wilgotnieje, co zmniejsza proces gnicia. W przypadku torebek foliowych zdecydowanie częściej można zauważyć w nich zjawisko skraplania się wewnątrz pary wodnej.

Worki do mrożenia żywności – dobra alternatywa?

Lock&lock Pojemnik na żywność 3,9 l

Alternatywą dla przechowywania produktów w lodówce jest ich zamrożenie. Jest to niewątpliwie skuteczny sposób na zakonserwowanie żywności, lecz czy łatwiejszy? Wielu ludzi popełnia podstawowy błąd, mianowicie pakuje produkty przeznaczone do zamrożenia w plastikowe worki. Chcąc zamrozić produkt, należy go odpowiednio zapakować – dobrą alternatywę dla zwykłych siatek stanowią specjalne worki do mrożenia. Nie wchodzą w reakcję z produktem, do tego łatwo i prosto pakuje się do nich żywność – ta nie przywiera, co po rozmrożeniu znacząco ułatwia jej wyjęcie. Oprócz tego można postawić na pojemniki do mrożenia żywności – nie pękają pod wpływem niskiej temperatury, pozwalają oddzielić od siebie jedzenie. Dzięki nim możemy też np. przeznaczyć daną komorę zamrażarki do konkretnych rzeczy, np. w jednej z nich umieścić wyłącznie mięso, w innej zaś ryby.

Odpowiedz