Kiedy już opanuje się podstawy warto pójść krok dalej i zaserwować gościom większą ilość dań napojów oraz trunków. Wzbogacona wersja nakrycia stołu skalda się z 3 rodzajów noży i widelców, a także 3 kieliszków.

źródło: echodnia.eu

źródło: echodnia.eu

Wersja rozszerzona

Tym razem także najlepiej zacząć od rozłożenia po prawej stronie talerza noża do dania głównego. Po prawej stronie noża powinny znaleźć się następnie nóż do ryb i łyżka do zupy. Na samym końcu, czyli najdalej od talerza układa się nóż do przystawki. Po lewej stronie, najbliżej talerza kładzie się widelec do dania głównego, następnie widelec do ryb i do przystawki. Zarówno widelce i noże powinny leżeć do siebie równolegle.

źródło: restaurants.pl

źródło: restaurants.pl

Nad nakryciem umieszcza się sztućce deserowe. Nad widelcami po lewej stronie powinien dodatkowo znaleźć się talerzyk z pieczywem i nożem. Nad nożami, zaczynając od lewej strony umieszcza się szklankę lub kieliszek na wodę, lampkę na wino czerwone, a potem białe. Za nimi można ustawić filiżankę do kawy.

Odpowiedz