Właściwie nakryty stół dodaje jadalni elegancji, uroczystego charakteru oraz pozwala odpowiednio zaprezentować podawane potrawy. Poznanie podstawowych zasad sprawi, że podanie poczęstunku składającego się nawet z kilkunastu dań nie będzie sprawiało najmniejszego kłopotu. Najpierw warto zacząć jednak od postaw. Nakrycie stołu do 3-daniowego posiłku również może sprawić pewne trudności.

źródło: pichcenie.pl

źródło: czterykaty.pl

Wersja podstawowa

Nakrycie do obiadu składającego się z 3 potraw powinno składać się z 7 elementów: widelca i noża do dania głównego, łyżki do zupy, widelczyka i łyżeczki deserowej oraz kieliszków do wina i wody. Oczywiście najbliżej talerze ustawia się sztućce, które będą używane na końcu. Akcesoria do deseru powinny znaleźć się za to nad talerzem. Miejsce kieliszków znajduje się po prawej stronie nad nożem. Powinny stać ułożone w kolejności podawania trunków. Wszystkie naczynia i sztućce powinny być rozłożone na czystym i wyprasowanym obrusie. Obowiązkowe są również serwetki. Dla podkreślenia charakteru uroczystości stosuje się płócienne zamiast papierowych.

źródło: fajnerady.pl

źródło: fajnerady.pl

Nóż powinien znaleźć się po prawej stronie talerza. Jego ostrze kieruje się do wewnątrz. Po prawej stronie noża kładzie się łyżkę do zupy. Po lewej stronie umieszcza się widelec ułożony brzuszkiem do stołu. Sztuce powinny być ułożone równolegle do siebie.

Sztućce do deseru okłada się tak, aby trzonek łyżeczki skierowany był w prawa stronie, a widelczyka w lewą. Jeśli chodzi o kieliszki to najbliżej sztućców deserowych ustawia się ten do wody. Nieco wyżej i po skosie ustawia się kieliszek do wina. Serwetkę może znaleźć się w centralnej części nakrycia, nad nim lub po jego lewej stronie.

Odpowiedz