Ryby są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też odpowiednio podane fenomenalnie prezentują się na talerzu. Dlatego też są one serwowane na wielu eleganckich przyjęciach. O ile dostajemy rybę w postaci filetu wolnego od ości – z eleganckim jej zjedzeniem nie będziemy mieć najmniejszego problemu. Kłopot pojawia się natomiast wtedy, gdy ryba zaserwowana jest w całości, co dzieje się chociażby w przypadku pstrąga czy śledzia, dzięki czemu danie ma oryginalny wygląd, ale też jest dłużej ciepłe. Jak wtedy ładnie zjeść taką rybę? Co mówią o tym zasady savoir vivre?

Problematyczne jedzenie ryb

Po pierwsze: ryby podawane w całości jemy za pomocą specjalnych, dedykowanych tylko im sztućców, czyli niedużego widelca  i odpowiedniego noża, który łatwo zbierze miękkie rybie mięso. Dlatego jeśli znajdziemy taki zestaw leżący przy naszym talerzu możemy mieć pewność, że dzisiejszego wieczoru na stołach wyląduje ryba podana w całości.

Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić gdy już mamy sztućce w dłoniach, jest usunięcie rybich płetw. Po dokonaniu  tego rozcinamy rybę wzdłuż linii jej grzbietu, a następnie zdejmujemy skórę znajdującą się na wierzchniej części ryby. Oddzieloną skórę odkładamy na brzeg talerza lub do naczynia dedykowanego na odpadki, o ile takowe nam podano. Kolejny krok to już zjedzenie górnej części ryby, przy wcześniejszym oddzieleniu ości od mięsa.

Jeśli chodzi o spodnią część rybiego mięsa, najłatwiej będzie nam odwrócić po prostu rybę na drugą stronę i postępujemy jak powyżej. To wbrew pozorom nie takie trudne i już po krótkiej chwili, gdy tylko odrobinę się przyłożymy, będziemy w stanie elegancko zjeść podane nam danie.

 

Odpowiedz