Lodówka to obecnie podstawowy sprzęt w każdej kuchni i nie wyobrażamy sobie już bez niej życia. Jest to również miejsce, gdzie stale przebywa świeża żywność, także surowa, zatem lodówka jest szczególnie narażona na ubrudzenie, ale również na rozmnażanie się bakterii, także tych niebezpiecznych dla człowieka. Zatem nie tylko względy estetyczne, ale przede wszystkim zdrowotne powinny decydować o tym, że lodówka jest w szczególnym punkcie zainteresowania każdej pani domu. Bo nic tak nie kompromituje, jak brudna i brzydko pachnąca lodówka.

lodowka2

Przede wszystkim należy pamiętać o regularnym przeglądzie schowanej do lodówki żywności. Czy to przy okazji jej uzupełniania o nowo zakupione produkty czy też przy okazji cotygodniowych porządków w domu, warto przejrzeć, czy jakieś produkty nie tracą za chwilę lub już nie straciły terminu przydatności do spożycia. Nic tak bowiem nie śmierdzi jak zepsute jedzenie, nawet umieszczone w lodówce. Szczególnie niebezpieczne jest psujące się surowe mięso, które jest pożywką dla bakterii. Zacznijmy zatem od owego przeglądu i wyrzucenia tego, co już jest nieważne, a te produkty, których data przydatności do spożycia wkrótce się kończy, połóżmy na wierzchu, aby zużyć je w pierwszej kolejności.

Samo mycie lodówki nie jest skomplikowana czynnością, szczególnie jeśli będziemy to robić regularnie i nie doprowadzimy w ten sposób do rozległych i trudnych do usunięcia zabrudzeń. Najlepiej wyjąć wszystko z lodówki i przetrzeć jej wnętrze, także drzwi oraz cały korpus ściereczką zmoczona w ciepłej wodzie z odrobiną detergentu. Aby zdezynfekować powierzchnie można użyć jednego z wielu dostępnych na rynku preparatów (np. Indesit Fridge Care PL-CS-SK dostępny na http://www.okazje.info.pl). Dobrze sprawdzają się wszelkiego rodzaju spraye, które łatwo się aplikuje i równie łatwo rozprowadza. Usuniemy też w ten sposób nieprzyjemny zapach w lodówce jeśli taki powstał.

Close up of young adult Caucasian feather dusting empty refrigerator.female

Przed powstawaniem nieprzyjemnych zapachów można się z resztą w łatwy sposób uchronić, nawet jeśli nie upilnujemy lodówki i coś zacznie się w niej psuć. Można włożyć do niej filiżankę z mlekiem. Mleko w naturalny sposób pochłonie zapachy, nawet te, które już powstały. Można również w tym celu użyć specjalnych pochłaniaczy z włókna węglowego, dociętych na małe kawałki, które wkłada się do półek na drzwiach lodówki. Działają na takiej samej zasadzie jak wkłady do pochłaniaczy kuchennych. Natomiast brzydko pachnące i zaschnięte plamy w lodówce najlepiej usuniemy przy pomocy spożywczej sody oczyszczonej. Nie dość, że wszystko pięknie doczyści, to jeszcze zneutralizuje brzydki zapach.

Odpowiedz