Nikt z nas nie lubi czyścić kuchenki i piekarnika. Choć producenci prześcigają się w tworzeniu urządzeń, które trudniej przyjmują brud to co jakiś czas trzeba poświęcić trochę czasu na ich dokładne wymycie. Proponujemy więc tanie i skuteczne metody poradzenia sobie z tym kłopotem.

Oczywiście do czyszczenia kuchenki można użyć dostępnego w sklepie środka na przykład mleczka. Jednak najmniej wyda się wykorzystując domowe metody walki z brudem i tłuszczem. Roztwór wody i octu w proporcji 1:1 powinien poradzić sobie ze wszystkim. Wystarczy nasączyć nim ściereczkę i zacząć przecierać kuchenką. Po chwili brud powinien zniknąć.

źródło: iclipart.pl

źródło: iclipart.com

Nieco więcej kłopotu może sprawić umycie piekarnika. Przed czyszczeniem warto zajrzeć do instrukcji obsługi. Tam znajdzie się informacje, które specyfiki nie mogą być używane. Zawsze jednak można zastosować ocet i gorącą wodę (1:1) oraz dodać to tego odrobinę płynu do naczyń. Podobne skutki uzyska się mieszając wodę z sodą oczyszczoną. Po nałożeniu rękawiczek i podłożeniu pod piekarnik gazet albo szmaty papkę nakłada się pędzelkiem lub szczoteczką do zębów na wewnętrzną część piekarnika i czeka pięć minut. Oczywiście piekarnik powinien być wtedy zimny. W tym czasie można umyć za pomocą wody, mydła albo płynu do naczyń półki. Potem można przystąpić do szorowania (okrężnymi ruchami) całej jego powierzchni. Następnie wilgotną gąbką albo szmatką wyciera się do czysta wnętrze piekarnika. Nie można dopuścić do pozostania choćby odrobiny sody lub octu. W innym razie przeniknie do jedzenia i popsuje jego smak.

Odpowiedz