Elegancka obsługa, ładnie nakryty i udekorowany stół, gustowna zastawa to elementy, które podkreślają wyjątkowy charakter uroczystości. Choć sposób serwowania potraw uległ zmianie i nie jest już tak celebrowany jak niegdyś, warto czasami wrócić do przeszłości i zastosować czasami jedną z znanych metod obsługiwania gości przy stole.

W dawnych czasach najczęściej stosowano 4 metody serwowania dań. Styl francuski polega na ustawieniu wszystkich z nich oraz efektowne ich zaprezentowanie. Dlatego na bankietach francuskich kelnerzy wnoszą i prezentują gościom potrawy. Zarówno dania, jak i stół muszą być estetycznie udekorowane. Często także, dla wyjątkowego efektu podaje się płonące potrawy. Zaproszeni goście sami nakładają sobie dania, z kolei alkohol serwowany jest z stolików kelnerskich.

Serwis rosyjski polega natomiast na serwowaniu posiłków każdemu gościowi osobno, bez ustawiania półmisków na stole. W pierwszej kolejności podaje się je osobom, które pragnie się uhonorować, gospodarze dostają j za to posiłek na końcu. Stosowaną zasadą jest też podawanie potraw najpierw kobietom według starszeństwa, a potem mężczyznom lub też serwowanie dań na talerzach zgodnie z ruchem wskazówek zegara.3

Niemiecki sposób podawania jedzenia opiera się na przynoszeniu porcjowanych dań oraz wynoszeniu przez obsługę brudnych naczyń. Stoły powinny być oczywiście udekorowane i nie może zabraknąć na nich kwiatów w wazonach, a także świeczników.

Z kolei serwis angielski rozpozna się po tym, że kelner pochodzi do stolika z wózkiem, na którym ustawione są zupy i dania. Zwykle to on nakłada potrawy, ale czasami pozostawia go i goście obsługują się samodzielnie.

Odpowiedz